Történetek a tábortűz körül: A Shaka története

Szia Kalandor! Manapság sokan használják a ” Shaka ” nevű kézjelet, de vajon tudjátok, honnan ered és mi az igazi története? Helyezzétek kényelembe magatokat, mert most elmesélem nektek a “Shaka” történetét!

A “Shaka” kézjel egy barátságos mozdulat, amit gyakran látunk a deszkásoknál vagy az emberek között. Az eredetét valahol Hawaii szigetén kell keresnünk. Már régen, a 18. században élt egy hawaii király, neve Kamehameha. Ő volt az, aki először alkalmazta ezt a kézjelet.

De hogy is néz ki a “Shaka”? Gondoljatok hosszúkás ujjakra és hüvelykujjra! Aztán hajlítsátok meg az ujjaitokat, hogy egy kis kör formájú legyen az ujjhegyetek. A másik ujjaitok pedig legyenek feszítve. Így már készen is álltok a “Shaka”-ra!

Nos, vissza a történethez! Kamehameha király azért használta ezt a kézjelet, mert egy baleset miatt nem tudta rendesen használni az egyik kezét. Őszintén szólva, ezzel a mozdulattal arra buzdította az embereit, hogy legyenek bátrak és erősek, és ne engedjék, hogy az akadályok lelassítsák őket.

Az emberek nagyon szerették ezt a kedves királyt, és a kézjel hamarosan egy szimbólummá vált a bátorságnak és a barátságnak. A hawaii emberek még ma is használják a “Shaka”-t, hogy kifejezzék, hogy minden rendben van, és jó a hangulat.

Ahogy a hír terjedt, a szörfösök és deszkások között is népszerűvé vált a Hawaii szigeteken. Ők ezzel a mozdulattal köszöntik egymást. A shaka kézjel az aloha szellemiség kifejezése, mely a kölcsönös elismerésen, a másik iránti szereteten alapul, és eredeti jelentésében a Hawaii-szigeteket benépesítő különböző etnikumok békés együttélésére utal. A kézmozdulatot Amerikában, majd világszerte magáévá tette a szörfösszubkultúra, de az eredetitől elvonatkoztatott értelemmel a mindennapokban is használatos, sokan egyszerűen a haverságot és az optimista életszemléletet, a „minek aggódni, minden rendben lesz” filozófiáját fejezik ki vele.

De nem csak Hawaii-ban használják a jelzést! A világ számos más részén is elterjedt. A pozitív üzenete, a barátság és a vidámság miatt sokan használják a “Shaka”-t a mai napig.

Tehát, kedves Kalandorok, most már ti is tudjátok, hogy a “Shaka” valójában egy történet és sokkal több, mint csak egy egyszerű kézjel. Ha találkoztok vele, emlékezzetek Kamehameha királyra és arra a bátorságra és barátságra, amit a “Shaka” jelképez!

Remélem, tetszett a kis történet, és sokatoknak adott új információkat a “Shaka”-ról. Tartsatok velünk a következő kalandunkon is! Ha szeretnél hasonló történeteket hallani szalonnasütés közben a tábortűznél jelentkezz te is a következő szörftáborra: jelentkezés itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük